لوله های بدون درز یا مانیسمان

لوله بدون درز یا بدون جوش همانطور که از نامش پیداست در مقابل لوله های با اتصال جوش قرار دارد که در اصطلاح علمی به آن SEAMLESS می گویند. لوله های جوش داده شده ضعیف تر از لوله های بدون جوش هستند که مقاومت لوله را به مقاومت جوش محدود می کنند.

در حالی که لوله های بدون درز هیچ گونه اتصالی ندارند و از ساختار یک پارچه و مقاومی برخوردارند. بنابراین لوله های بدون درز می توانند فشار بالا، دمای بالا ، فشار مکانیکی و فرسایش خیلی مقاومت کنند و در برنامه های کاربردی گسترده ای در زمینه های نفت و گاز ، پالایشگاه . پتروشیمی ، شیمیایی ، کود ، برق ، خودرو ، بلبرینگ، مکانیک و ساخت و ساز مورد استفاده قرار بگیرند و علی الخصوص برای حمل و نقل گاز و مایع  فشار بالا مورد توجه هستند و بهترین گزینه برای سیستم لوله کشی صنعتی وپالایشگاهی محسوب می شوند.

این لوله ها بدون درز و نقص هندسی هستند و کل لوله دارای خواص یکسان و یکنواخت است و در ابعاد بسیار کوچک با دقت و مقاومت زیاد ساخته می شوند و برای تولید انبوه مناسب است به طوری که 33 فوت آن در عرض 6 ثانیه ساخته می شود.

لوله های بدون درز و لوله های درز دار یا جوشی هر کدام کاربرد های مختلفی دارند ولی اصولا وقتی نیاز به لوله ای با مقاومت بالا در مقابل فشار باشد لوله های مانیسمان یا بدون درز استفاده می شود.

لوله های بدون درز با قطر دیواره بیشتر کاربردی تر و مقرون به صرفه ترند و هر چه قطر دیواره کمترباشد  گرانترند.لوله های بدون درز معمولا از جنس فولاد و استنلس استیل هستند.

لوله مانیسمان

مراحل ساخت لوله های مانیسمان

در ابتدا شمش های فولادی را که در ابعاد مورد نظر است را برش می دهند و در کوره با حرارت تقریبا 1230 درجه سلسیوس  گداخته می کنند تا آماده نورد باشد.

بعد شمش را با لخ پرس سوراخ می نمایند سپس فولاد گرم شده را با دستگاه گرد می کنند.

مرحله بعد مرحله شلیک سمبه ای با سرعت بالا و طول 12 متر به داخل میله فولادی است.

در ادامه کار اگر لوله تاب داشته باشد میزان میشود و سمبه از آن جدا می شود.

بعد سر و ته لوله را گرد می کنند تا تیز و برنده نباشد.

لوله را تا اندازه دلخواه تحت کشش قرار می دهند بعد مرحله خنک سازی اعمال می شود و لوله آماده شده در اندازه دلخواه معمولا 6 متری برش داده میشود سپس لوله ها مورد آزمایش قرار می گیرد و ضایعات آن کامپیوتری گرفته می شود و سر و ته لوله را کونیک می کنند تا برای سهولت جوشکاری  صاف شود.

اگر لوله ها به خارج از کشور صادر شوند با روغن های مخصوصی پولیش می شوند و در آخر به وسیله تسمه بسته بندی می شوند.

محدودیت هندسی برای شکل های محدود لوله و اشغال فضای زیاد و هزینه بالای تهیه لوله از جمله معایب لوله های مانیسمان محسوب می شوند.ا